Laminat Parke Nedir?
Dünyadaki ilk laminat parke döşeme ürünü 1980 de üretilmiştir. Ancak Parke AR-GE çalısmalarından dolayı piyasalara yeni ürün olarak 1982 de çıkmıştır. O tarihlerden itibaren çok zaman geçmeden laminat parke Avrupa ülkelerinde hızla talep alır hale geldi. Laminat Parke üretiminin ilk yıllarında istenilen şekilde ve kalitede olmayışı firmaları araştırma ve geliştirmeye yönlendirmiştir .1985`lerin sonlarında laminat parke diğer zemin döşeme ürünlerinden daha avantajlı kılan birçok başarılı sonuçlar elde etmiştir.
Laminat parke dört ana bileşen veya katmandan meydana gelen bir ürün olup, Parkenin görüntü ve dayanıklılığı konusunda her bir katmanın ayrı bir rolü vardır.Bu katmanlar alttan üste doğru şunlardır:
- En alt katman kağıt veya melamin destek tabakası olup, dengeleme tabakası olarak bilinmekte ve parkenin dengeli oturmasını sağlayarak zeminden kaynaklanan rutubeti engeller.
- Yüksek yoğunluklu fiber levha (HDF) dan mamul bu öz tabaka suya dirençli olan ana taşıyıcı katmandır. HDF ağaç elyafın yapıştırıcı ve reçine ile birlikte sıkıştırılmasından elde edilmektedir.
- Dekoratif tabaka ise parkeye gerçek ağaç görüntüsünü veren tabakadır. Bu tabaka esasen bir fotoğraf olup, birkaç kağıt tabakanın melamin reçine ile sıkıştırılmasından elde edilir. Gerçek renkler ve sedef parlaklığındaki boya derin bir dekor ve gerçek bir görüntü sağlar. Bu dekor tabakası ağaç dokulu geniş bir fotoğraf ile başlar ve laminat tahta boyutlarında bölümleştirilir. Çünkü aynı fotoğraf birçok tahta için için kullanılmaktadır ve tahtaların durumuna göre yeniden desen oluşturmak mümkün olmaktadır.
- Koruyucu en üst katman ise aşınmaya karşı direnç gösteren tabakadır. Bu tabaka şeffaf aluminyum oksitten mamul bir kaplama tabakasıdır. Bu kaplama tabakası tüketici eğilimlerine bağlı olarak düşük veya yüksek parlaklıkta olabilir. Bu tabaka nemin tahtaya nüfuz etmesini engeller. Bu tabaka kalitesi markalara göre farklılık gösterir.
- Bütün bu tabakalar üst üste konularak, yüksek ısı ve yoğun bir basınçla bir bütün oluşturacak şekilde kaynaştırılır. Bazı tahtaların öz tabakası diğerlerinden kalın olup, her uygulamada iyi bir dayanım gösterir. Yani tahtanın özü ne kadar kalın olursa, dayanıklılığı da o kadar fazla olur. Öz tabaka milimetre olarak ölçülür ve niteliği ürünün sınıfına ve imalatçının belirlediği sınıfa bağlıdır.